Your cart is empty.
×
Your cart is empty.

SLOVENSKI IONIZATORJI ZRAKA

14 DNEVNO VRAČILO

2 LETI GARANCIJE

100% VAREN NAKUP

Ioni in zdravje – vse kar moramo vedeti o njih
2 aprila, 2019 linadmin

Ioni in zdravje – vse kar moramo vedeti o njih

Posted in Čist zrak, Ionizacija

Kaj so ioni?

Ioni so atomi oziroma molekule v zraku, ki so prejeli ali izgubili električni naboj. Če ioni v zraku prejmejo elektron, postanejo negativno nabiti, če pa izgubijo elektron, pa postanejo pozitivno nabiti. Za razliko od negativnega prizvoka besedne zveze pa negativni ioni zelo dobro vplivajo na naše telo. Obratno pa imajo pozitivno nabiti ioni, kot bomo videli v nadaljevanju, zelo slab vpliv na nas.

Najpomembnejša prednost negativnih ionov je, da očistijo iz zraka alergene, kot so cvetni prah, plesni, bakterije in virusi. Prav tako pa čistijo tudi prah v zraku, prhljaj in dlake od hišnih živali in pa tudi cigaretni dim. Negativni ioni opravljajo funkcijo čiščenja tako, da se vežejo na vse te delce v zraku, posledično postanejo pretežki, da bi ostali v zraku in padejo na tla. Ko so enkrat na tleh, ne morejo več v zrak in ne morejo več v naša dihala. Bistvo negativnih ionov torej je, da odstranijo umazanijo iz zraka. Lahko bi rekli, da reden dotok negativnih ionov tvori nekakšen zaščitni krog okoli nas.

Vpliv ionizacije zraka nam je že od nekdaj znana stvar, kar lahko hitro opazimo tudi pri spremembah vremena. Malo preden se zgodi nevihta ali pa preden se ulije dež, se poveča število pozitivnih ionov v zraku. To se pri človeku potem odraža tako, da postanemo bolj napeti, razdraženi, oteženim dihanjem in imamo slabšo koncentracijo. Ko pa enkrat udarijo strele ali začne deževati, se ozračje razelektri in takoj začutimo svežino, lažje dihanje ter boljšo voljo.

Kje najdemo ione?

Obilico negativnih ionov najdemo v bližini svežih, tekočih vodnih virov – sem spadajo reke, potoki, morja in še posebej slapovi. S tem se lahko tudi pojasni osvežujoč občutek, ki ga imamo, ko utrujeni stopimo pod tuš, med plavanjem in kopanjem. Kljub obilnem številu negativnih ionov v naravi pa jih je nevarno nizko število v klimatiziranih prostorih, domovih in avtomobilih. Samo za primerjavo, zrak okoli slapov lahko vsebuje od 10.000 do 100.000 negativnih ionov na kubični centimeter. V pisarni ali avtomobilu pa količina negativnih ionov pade od 5 do nekaj 50 na kubični centimeter. Klimatske naprave uničujejo negativne ione iz atmosfere, ionizatorji pa jih ponovno dodajo. Spodnji grafični prikaz bolj natančno prikazuje prisotnost negativnih ionov glede na okolje.

negativni ioni glede na okolje

Kjer primanjkuje negativnih ionov, pa imamo obilico pozitivnih ionov. Velika mesta so odličen primer, kjer imamo poleg onesnaženega zraka tudi veliko pomanjkanje negativnih ionov in ogromno pozitivnih ionov. Veliko število pozitivnih ionov prav tako najdemo v modernih pisarnah, naših stanovanjih in avtomobilih. Klimatske naprave, centralno ogrevanje, cigaretni dim, televizor, mobilni telefoni in ostale električne naprave pa so vse še dodatni faktorji, ki zmanjšujejo že tako majhno število negativnih ionov.

 

Učinek ionov na naše zdravje

Ljudje s tem, ko dihamo, v svoje telo ne zajamemo samo zmesi plinov v zraku, ampak tudi ione. Na dnevni ravni povprečni človek poleg 10 litrov zraka vdihne tudi 10-20 milijard (=109) ionov obeh vrst ionov. Poleg vdihavanja pa ioni v telo vstopijo tudi skozi dendrite (to so podaljški živčnih celih) v koži. Ko ioni enkrat vstopijo v telo, postanejo del naših kompleksnih bioloških procesov.

Znanstvenik Antonio Briganti v svoji knjigi našteva primerjave vplivov negativnih in pozitivnih ionov glede na različne območja in funkcije telesa.

učinki negativnih ionov na ljudi

Okolja, bogata z negativnimi ioni, imajo zelo pozitiven učinek na celo vrste telesnih procesov:

  • Povečanje sposobnosti naše krvi pri absorpciji in uporabi kisika
  • Uravnava nivo serotonina – nevrotransmiterja, ki uravnava ritem epifize in s tem izločanje hormonov celega telesa ter razpoloženje
  • Zmanjšanje alergij, astme, kašlja in draženja, ki jih povzročajo velike količine pozitivnih ionov

Negativni ioni pomagajo pri doseganju ravnotežja telesa. To velja še zlasti, če smo na dolgi rok izpostavljeni elektromagnetnim poljem in prevelikem številu negativnih ionov. Ogromno pozitivnih ionov, kot smo že omenili, dobimo preko mobilnih telefonov, računalnikov in televizorjev.

Kot zanimivost dodajamo, da negativni ioni vplivajo tudi na živali in rastline. Oboji zbolijo ali pa celo umrejo, če jih postavimo v prostor s premajhnim številom ionov, ne glede na količino kisika ali čistostjo zraka. Te ugotovitve imajo zelo resne posledice, saj pomenijo, da brez negativnih ionov sploh ne moremo asimilirati zadostne količine kisika. Istočasno ko se znižuje število negativnih ionov okoli nas, se znižuje tudi splošna zmogljivost človeškega, živalskega in rastlinskega organizma.

Dodatni viri

V kolikor bi si želeli globlje raziskati tematiko negativnih in pozitivnih ionov iz vidika zdravja, vam zelo svetujemo branje knjige Negativni ioni kot način zdravljenja, ki je najbolj obsežna in raziskana knjiga v Sloveniji na tem področju.

English

Spletni piškotki

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.