Your cart is empty.
×
Your cart is empty.

SLOVENSKI IONIZATORJI ZRAKA

14 DNEVNO VRAČILO

2 LETI GARANCIJE

100% VAREN NAKUP

Paraziti – kaj so in kako vplivajo na naše zdravje
26 marca, 2019 linadmin

Paraziti – kaj so in kako vplivajo na naše zdravje

Posted in Paraziti

Paraziti so organizmi, ki živijo znotraj nekega drugega organizma, imenovanega gostitelj. So večcelični organizmi, ki dobijo snovi za svojo prehrano kar preko tekočin gostitelja. Paraziti so velikokrat manjši od svojega gostitelja in se razmnožujejo dosti hitreje. Približno 70% vseh parazitov ni vidnih s prostim očesom, medtem ko pa nekateri lahko dosežejo dolžino tudi do 30 metrov (črvi). Potrebno je razumeti, da paraziti sami po sebi niso bolezen, jo pa lahko širijo ali povzročajo. Dejstvo je, da imamo vsi v sebi parazite, zdravi in bolni ljudje – glavno vprašanje je ali nam povzročajo bolezen ali zdravje (čeprav se sliši čudno, je tudi to možno).

Paraziti, skupaj s praživalmi, spadajo v eno od petih skupin patogenih organizmov. Med ostale skupine štejemo še bakterije, glivice, viruse in prione.

Tipi patogenih ogranizmov paraziti

Vrste parazitov

V splošnem jih lahko razdelimo v tri glavne skupine: helminti in arthropodi. Helminti v siršem smislu pomeni “črvi”, ki se jih potem lahko še naprej deli v manjše podskupine glede na njihove lastnosti. Veliko helmintov je prosto živečih v vodnih in gozdnih okoljih, medtem ko pa ostale lahko najdemo znotraj večine živali in nekaterih rastlinah. Njihova velikost znaša od nekaj milimetrov pa vse do 30 in več centimetrov. Življenjski cikel helmintov obsega tri stopnje: jajčeca-ličinke-odrasli. Arhtopodi pa so nevretenčarji, ki že imajo razvito neko zunanje okostje in noge, so različnih spolov in velikosti. Naprej se jih lahko deli na žuželke (6 nog) in pajkovce (8 nog). Klasični primeri arthropodov so bolha, klop in komar. So prenašalci drugih parazitov, bakterij in virusov.

Kako dobimo parazite?

Velikokrat napačno mislimo, da smo varni pred paraziti v domačem kraju in jih praktično lahko dobimo samo, če potujemo v oddaljene države tretjega sveta, kjer tropski gozdovi in slabe higienske razmere kopičijo okoli sebe obilico parazitov. Čeprav je to v določeni meri res, se je potrebno zavedati, da ima kar 34% ljudi iz celega sveta vsaj eno od vrst helmint parazitov. Najpogostejša vzroka okužbe s parazitom pri človeku sta kontaminirana hrana (premalo kuhano meso, onesnažena voda,…) in izpostavljenost okuženim iztrebkov (zato si redno perite roke!).

Na tej točki je tudi smiselno izpostaviti, da se paraziti hranijo s tem, kar ljudje pojemo. Zelo dobro se odzovejo na kakršno koli “hitro hrano”, še posebej pa sladkor. Kot vemo, prenasičenost telesa z veliko slabe, hitre hrane, slabi imunski sistem, slabša zdravje in hkrati povečuje stopnjo razmnoževanja parazitov. Oslabljen imunski sistem (zaradi hitre hrane ali kakrkšnih koli drugih razlogov) praktično pomeni odprta vrata za vstop in naselitev organizmov kot tudi njihovo širitev. Celoten proces se lahko ponavlja v nedogled.

paraziti in zdravje

Veliko zdravstvenih problemov nastane pri diagnosticiranju problemov, saj velikokrat opazujemo stanje organa in ne vzroka za nastalo stanje. Diagnoza samih parazitov je pa prav tako težka. Razlog za to je sama majhnost parazitov in pa sama medicinska oprema, ki je v veliko primerih zastarela ali pa sploh ni sposobna zaznave parazitov. Prav tako se paraziti znajo zaščititi pred našim imunskim sistemom in so težki za odstranitev, saj se potujejo po krvnem obtoku.

Paraziti in zdravje

Kot smo že na začetku razložili, imamo vsi ljudje v sebi neko vrsto parazitov. Najbolj izpostavljeni so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom in pa otroci. Problem pri parazitih nastane, ko jih imamo preveč ali pa ko prenašajo določene infekcije. Praktično vse bolezni izvirajo iz parazitov (imajo vodilno vlogo), niso pa omejene zgolj na njih. Lahko nam škodujejo posredno ali neposredno, je pa njihova prisotnost v telesu vedno škodljiva. Paraziti imajo v sebi velikokrat razne bakterije, viruse in glivice. Problem nastane, ko začnemo zdraviti telo za določeno bakterijo ali virus, ko pa bi najprej morali uničiti njihovega gostitelja – parazita.

Čeprav so paraziti in njihovi vplivi na telo različni, pa poznamo kar nekaj pogostih simptomov. Te zajemajo:

  • Nepojasnjeno zaprtje/zapeka ali driska
  • pretekle zastrupitve s hrano, od katerih dalje prebava ni bila več enaka
  • težave s spanjem in zbujanjem sredi noči
  • draženje kože, nepojasnjeni izpuščaji, koprivnica ali ekcem
  • stiskanje zob v spanju
  • nepojasnjena utrujenost, izčrpanost, depresija ali pa pogost občutek apatije
  • bolečine v sklepih ali mišicah
  • nenasičenost po obroki

Znaki prisotnosti parazitov so velikokrat zdijo nepovezani in nepojasnjeni. Kot smo že omenili, obstaja veliko različnih vrst parazitov, ki smo jim izpostavljeni v naših okoljih.

paraziti vpliv

Paraziti nam škodujejo tako, da spremenijo kemične funkcije telesnih procesov, poškodujejo tkiva in odvzemajo hranila, nas zastrupijo s snovmi, ki jih izločajo v svojih procesih. Strupeni izločki parazitov povzročajo toksičnost tkiva, ki je eden glavnih vzrokov za bolezen. Kar 95% bolezni izvira iz prisotnosti parazitov in toksinov v telesu. Toksini so strupene snovi, ki spremenijo potek kemičnih reakcij v telesu, kar moti normalno delovanje celic.

Še bolj podrobno o vplivu parazitov na telo, njihovi odpravi in splošni preventivi za vse starosti, si lahko preberete v knjigi Terapija CLARK.

V pretekli objavi na blogu smo se pa tudi dotaknili odstranjevanja parazitov. Objavo lahko najdete na tej povezavi.

English

Spletni piškotki

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.