Your cart is empty.
×
Your cart is empty.

SLOVENSKI IONIZATORJI ZRAKA

14 DNEVNO VRAČILO

2 LETI GARANCIJE

100% VAREN NAKUP

Zrak v stanovanju onesnažen huje kot na prometni ulici?
3 oktobra, 2018 linadmin

Zrak v stanovanju onesnažen huje kot na prometni ulici?

Posted in Čist zrak, Ionizacija, Video

Da, žal je tako. Zrak na prometni mestni ulici je lahko čistejši od zraka v stanovanju. Če v prostoru postanete utrujeni, zaspani in brez koncentracije, je za to kriv slab zrak.

Kakovost zraka v bivalnem okolju

Na kakovost zraka v stanovanju vpliva tako stanje zunanjega zraka kot notranji dejavniki. Onesnaževalci skupaj s svežim zunanjim zrakom prehajajo v notranje okolje ne samo z zračenjem, ampak tudi skozi konstrukcijo zgradbe (razen pri pasivnih gradnjah). Poleg tega pa veliko onesnaževalcev nastane prav v naših stanovanjih zaradi snovi, ki jih oddajajo naprave, umetni materiali, pohištvo, laki, pršila, umetne vonjave, kemikalije iz čistil in pralnih sredstev, poleg tega pa v zraku nahajajo še bakterije, virusi, plesni, prah, pršice in drugi alergeni.

Zato je lahko rezultat onesnaženosti v zaprtih prostorih še veliko slabši kot na prometnih mestnih ulicah, kjer so glavni vir onesnaženosti rakotvorni prašni delci iz prometa ter ostanki saj in trdih goriv ter industrijske emisije.

Posledice vdihavanja slabega zraka

Raziskava Inštituta za varovanje zdravja kaže, da je največji krivec za astmatična obolenja prav promet in z njim povezani izpušni plini, predvsem so najbolj izpostavljeni prebivalci v 75-metrskem pasu ob cesti. Izračunali so, da v takih pasovih živi več kot 10.000 otrok in mladostnikov, tveganje obolenja za astmo je pri njih kar za 50 odstotkov večje, kot pri tistih, ki stanujejo 300 metrov od prometne ceste. Pri nas vsako leto zaradi življenja ob cesti za astmo zboli 250 otrok. Negativni ioni so tudi edini, ki lahko iz zraka bivališč odstranijo podmikrometrske delce kancerogenih saj in izpušnih plinov (filtri tega ne zmorejo), ki jih ves čas vdihavamo in se nalagajo v pljučih, zato je porast pljučnih bolezni v zadnjih letih vse višja.

Onesnažen zrak poleg tega, da je škodljiv za delovanje pljuč in srca, lahko negativno vpliva tudi na naše možgane. Gre za rezultat raziskave, ki jo je skupina britanskih raziskovalcev objavila v eni od tamkajšnjih publikacij. Izsledki njihove desetmesečne raziskave, ki so jo izvedli z mišmi v bolj ali manj onesnaženem okolju, kažejo, da kontaminiran zrak lahko vpliva na zdravje glodavcev. Pri miših, ki so bili šest ali več ur dnevno izpostavljene onesnaženemu zraku, so odkrili vnetje v delu možganov hipokampus, v katerem se nahajajo funkcije spomina. Ugotovili so, da se pri miših, ki so bivale v onesnaženem zraku, pojavljajo motnje pri spominu in učenju, pojavila se je vznemirjenost in celo depresija. Na podlagi dognanj bodo znanstveniki poskušali zanesljivo dokazati, da se tudi pri ljudeh, ki živijo v onesnaženem okolju, predvsem v zaprtem prostoru, pojavljajo številni škodljivi učinki na zdravje.

Rešitev

In kako lahko izboljšamo kakovost zraka v stanovanju? Precej enostavno: v prostor namestimo ionizator zraka, ki bo z dovajanjem negativnih ionov v prostor opravil dve nalogi hkrati:

  1. Nadomestil bo pomanjkanje ionov, ki je značilno za zaprte prostore – v gorah, v bližini slapov, v gozdovih, itd. so namreč koncentracije negativnih ionov med 2000 – 4000 ionov na kubični centimeter, medtem ko v urbanih okoljih koncentracija ionov pade na 30 negativnih in 30 pozitivnih ionov na kubični centimeter. Trendi energetske učinkovitosti narekujejo boljšo zatesnitev oken in drugih odprtin; posledično v notranjost prehaja manj svežega zraka in je zato zrak postan in bolj onesnažen. Edina možnost, da to preprečimo, je z ionizacijo – dodajanjem negativnih ionov.
  2. Čiščenje zraka – iz zraka odstranijo trdne delce kot so: cigaretni dim, prah, saje, industrijski onesnaževalci, cvetni prah, smog, itd. Odstranjevanje takšnih trdnih delcev poteka tako, da se negativni ioni vežejo na njih in nato te vezani delci padejo na tla, od koder se ne morejo več dvigniti v zrak. Na ta način je uporabnik ionizatorja varen pred vdihavanjem teh delcev.

 Pozor: Ozon!

Ionizator pa mora pa biti kakovosten in ne sme oddajati zdravju škodljivega ozona, saj s tem povzročimo škodo svojim dihalnim potem. Tudi majhna količina ozona je na dolgi rok škodljiva, saj se ozon kopiči v prostoru in lahko preseže priporočene vrednosti. Ozon nastane, kadar ionizator za proizvodnjo negativnih ionov uporablja plazemske membrane (kjer elektrika preskakuje med dvema poloma, kar ponazarja strelo), kovinske igle oz. druge kovinske elemente. Kovina namreč reagira z vlago v zraku in se iz kisikovih ionov začne tvoriti ozon. Edini element, iz katerega se ne žačne tvoriti ozon, je zlato in ogljik.

Zato ionizator zraka IONEX uporablja posebej oblikovano patentirano ogljikovo ščetko, plod slovenskega razvoja, ki je popolnoma varen za uporabo in nikoli v svoji dolgi življenjski dobi ne oddaja škodljivega ozona.

V prispevku, ki je bil objavljen v oddaji Dan na Planet TV, ga. Lorena Leonardos pojasnjuje, kako izboljšati kakovost zraka v zaprtih prostorih in s tem doseči, da bomo vdihavali čist, svež zrak, ki je obogaten z negativnimi ioni. Oglejte si spodnji posnetek.

Letak ionizator IONEX

Comments (0)

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

English

Spletni piškotki

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.