Alergiki, vdihavajte negativne ione, da zmanjšate simptome alergij! Nudimo vam 20% popusta na vse izdelke!

SLOVENAČKI IONIZATORI ZRAKA
14-DNEVNO POVRATNO RAZDOBLJE
2 GODINE GARANCIJE
100% SIGRUNA KUPNJA
 

Onesnaženost zraka je sestavljena iz mešanice trdih delcev, vode in plinov v zraku. Nastane, ko zrak vsebuje velike količine škodljivih plinov, prahu, hlapov in vonjev. Zrak, ki ga dihamo, za nas predstavlja več zdravstvenih tveganj, kot si mislimo. V tem prispevku je ekipa IONEX sestavila krajši seznam resnic in mitov o kakovosti zraka. Pa začnimo z resnicami:

Resnica #1 – Slaba kakovost zraka je povezana z zdravstvenimi problemi.

Glede na raziskave, opravljene s strani okoljskega inštituta Greenguard, lahko slaba kakovost zraka povzroči številne zdravstvene težave kot so: alergije, pogosti glavoboli, sinusni zastoji, omotičnost, slabost, kašljanje, kihanje, srbeče oči, koža, grlo, nos. Prav tako pa je slaba kakovost zraka na dolgi rok povezana s poškodbami srca, jeter, centralnega živčnega sistema in celo raka.

Resnica #2 – Onesnažen zrak doma ima lahko veliko število povzročiteljev.

Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih je lahko posledica številnih dejavnikov, med katere vključujemo vlago, kemikalije, prah, plesni, glive, bakterije, pline, hlape, prhljaj hišnih živali, dim in celo neustrezen dovod zunanjega zraka.

Resnica #3 – Ozon je lahko dober ali slab za naše zdravje.

Ozon je za nas lahko dober ali slab, odvisno od njegove lokacije. Na tleh je ozon škodljiv za ljudi in neuporaben za našo atmosfero. Povzroča namreč vnetja pljučnih tkiv in dražeč kašelj. Še posebej se morajo vdihavanja ozona izogibati otroci, starejši in pljučni bolniki. Krivci za nastanek ozona pri tleh smo ljudje zaradi uporabe kemikalij, umetnih materialov v kombinaciji z vročino in svetlobo. Običajno bi se ozon dvignil v višje plasti atmosfere (npr. 10 kilometrov visoko), kjer ne pride do nas in zato ne poškoduje naših pljuč, vendar pa ščiti naši kožo s tem, da odbija škodljivo sevanje sonce.

Resnica # 4 – Onesnažen zrak zelo škoduje kmetijskim pridelkom.

Ta resnica je povezana s prejšnjo o ozonu. Ozon, ki  na talni ravni nastane preko kemičnih reakcij med onesnaževalci zraka v prisotnosti svetlobe, zmanjšuje rast kmetijskih pridelkov in s tem posledično agrikulturne proizvodnje. Soja in pšenica, dve izmed najbolj pomembnejših pridelkov, sta še posebej občutljivi na ozon. Ocenjuje se, da onesnaževanje z ozonom na svetovni ravni letno povzroči za 11 milijard dolarjev (približno 9,7 milijard €) škode po svetu.

kmetijski pridelki kakovost zraka

Resnica #5 – Ionizatorji so trenutno najbolj učinkovito sredstvo za čiščenje zraka.

Ker negativni ioni nase vežejo in odstranijo tudi najmanjše PM delce, so bolj učinkoviti od ostalih čistilcev zraka, ki uporabljajo filtre in kovinske igle. Ionizator zraka IONEX s patentirano ogljikovo ščetko z največjo emisijo negativnih ionov nemudoma očisti zrak v vašem domu do 99,98% in to brez ozona.

Miti o kakovosti zraka

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 pogostih mitov, ki jih poznamo v povezavi s kakovostjo zraka.

Mit #1 – Slaba kakovost zraka je večinoma povezana z zunanjim zrakom.

To je zelo pogost mit, saj je kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko tudi do 12x slabša od kakovosti zunanjega zraka – te tematike smo se dotaknili že v pretekli objavi. Po mnenju Nacionalnega sveta za varnost (National Safety Council) lahko mikrobni onesnaževalci, kot so plesen, prhljaj hišnih živali in cvetni prah v kombinaciji s kemikalijami, ki jih lahko najdemo v domu, ustvarijo izjemno strupeno okolje. To je razlog. da imamo lahko doma zrak slabše kakovosti kakor je na prostem.

Mit #2 – Klimatske naprave in grelniki ne vplivajo na kakovost zraka.

Pogosti mit je, da grelniki in klimatske naprave vplivajo samo na temperaturo in ne na kakovost zraka. V realnosti pa grelniki in klimatske naprave delujejo tudi kot filtracijski sistemi. Ko so filtri in ventili v njih zanemarjeni, postane vaš dom bolj dovzeten za onesnaževalce in bakterije in posledično okužbe dihal. Posledično se s tem tudi niža kakovost zraka v vašem domu.

Mit #3 – Onesnaženost zraka je prisotna le, če jo lahko vidimo.

Ko se hrana pokvari, lahko vidite plesen. Ko je voda umazana, ima lahko čuden vonj ali izgled. Če na obzorju vidite dim, smog ali požar, potem veste, da je zrak onesnažen. Vendar pa onesnažen zrak ni vedno viden s prostim očesom oziroma ga ni možno zaznati z našimi čutili. Tudi dim ali smog, ki ju lahko vidimo, vsebujejo znotraj sebe mikroskopske delce, ali pa vsebujejo očem nevidne pline, kot so ozon in ogljikov monoksid. Te mikroskopske delce pa lahko vidimo šele, ko jih ionizator iz zraka naloži na površine in se nabere dovolj debela plast, da jo lahko s človeškim očesom zaznamo kot kompakten sivkasto-črn prah. Ker je ioniziran, se ne more več dvigniti v zrak (niti ob prepihu). Ta prah lahko pobrišemo, ob tem pa smo lahko prepričani, da smo preprečili nalaganje teh strupenih delcev v naših pljučih.

onesnažen zrak Zemlja

Mit #4 – Težko je izboljšati kakovost zraka.

Na splošno velja prepričanje, da se je težko boriti proti slabi kakovosti zraka. Dejansko pa imamo na voljo čistilnike zraka in ionizatorje, ki jih lahko uporabimo v našem domu in izboljšamo kakovost zraka v zaprtih prostorih. Proti slabi kakovosti zraka se borimo tudi tako, da prijavimo sežiganje odpadkov in avtomobile z močnim črnim izpušnim plinom. Prav tako pa lahko z ozaveščanjem v lokalni skupnosti tudi individualno dosežemo širok vpliv za izboljšanje kakovosti zraka.

#5 – Vdihavanje onesnaženega zraka pomaga razviti odpor proti onesnaženem zraku.

Na žalost to ne drži, saj so onesnaževalci strupene snovi, ki nastajajo zaradi izgorevanja goriva. Te strupene snovi zelo močno vplivajo na naš imunski sistem in nam odvzemajo moč za boj proti okužbam. Tako kot kajenje cigaret ne pomaga pri razvoju odpora proti pljučnem raku, tudi dihanje onesnaženega zraka za nas ne naredi nič dobrega in lahko samo poslabša naše dihalne organe. To lahko vodi v astmo, v pljučnega raka in celo srčne napade.

To je bil pregled nekaterih najbolj pogostih resnic in mitov o kakovosti zraka. Za konec pa smo za vas pripravili še nekaj kratkih zanimivih statistik:

 • Onesnažen zrak je po podatkih WHO (World Health Organization) četrta največja grožnja človeškem zdravju, takoj za visokim krvnim tlakom, prehrano in kajenjem.
 • Vdihavanje onesnaženega zraka vzame vsaj 1-2 leti življenja tipičnega človeka.
 • Onesnažen zrak zajema vse od majhnih posledic (pekoče oči) do velikih posledic (težave z dihanjem, vnetje pljuč, zožanje dihalnih poti, smrt).
 • V primerjavi s kopenskimi in vodnimi onesnaževalci, so zračni onesnaževalci najbolj škodljivi za zdravje.
 • Električna vozila proizvajajo manj onesnaževalcev zraka. Mešajo umazanijo, vendar pa ne proizvajajo strupenih plinov.
 • Po mnenju revije Lancet onesnaženost zraka zaradi zastojev in čakanj v prometu povečuje možnost za smrti zaradi srčnega napada.
 • Onesnažen zrak predstavlja večjo nevarnost za otroke zaradi njihove manjše fizične velikosti in zmogljivost pljuč.
 • Onesnažen zrak na prostem spada med 10 največjih morilcev na Zemlji.
 • Manjše velikosti kot so onesnaževalci, bolj so nevarni za naše zdravje.
 • 80% pljučnih obolenj nastane zaradi onesnaženosti zraka iz naslova motornih vozil.
 • Ljudje, ki živijo blizu prometnih cest, imajo več možnosti za razvoj raka, srčnih obolenj, astme in bronhitisa, saj imajo ta območja večjo koncentracijo onesnaženega zraka.

Naš cilj v podjetju IONEX je, da vam zagotovimo varen in zdrav zrak, vse dni v tednu. Če vas zanima več o izdelkih podjetja IONEX in o tem, kako lahko zaščitite svoj dom ter sebe pred onesnaženim zrakom, obiščite https://www.ionex.si. Vaše zdravje vam bo hvaležno.

hrHrvatski