Your cart is empty.
×
Your cart is empty.

SLOVENSKI IONIZATORJI ZRAKA

14 DNEVNO VRAČILO

2 LETI GARANCIJE

100% VAREN NAKUP

5 načinov, s katerimi lahko zmanjšate onesnaženost zraka doma
10 aprila, 2019 linadmin

5 načinov, s katerimi lahko zmanjšate onesnaženost zraka doma

Posted in Alergije, Čist zrak, Ionizacija, Nekategorizirano

Ko pomislimo na onesnaženost zraka, se velikokrat naše misli nagibajo k temu, da je to nekaj, kar najdemo zunaj – smog, ozon in megla. Resnica pa je, da je zrak v notranjih prostorih v veliki večini primerov še slabši od zraka zunaj. Niti ni čudno, da ljudje velikokrat rečemo, da “gremo na zrak”.

Obstaja velika razlika med zdravim domom in čistim domom. Četudi redno čistite in vzdržujete svojo hišo ali stanovanje, pa brez ustreznih varnostnih ukrepov še vedno neprestano vdihavate onesnaževalce, ki jih s prostim očesom ne vidite.

Ameriška agencija za varstvo okolja EPA je ugotovila, da je koncentracija nekaterih onesnaževalcev v domovih in na splošno v zaprtih prostorih od 2-5x višja v primerjavi s koncentracijo istih onesnaževalcev na prostem oziroma zunaj. To je posebej strašljiv podatek, saj veliko večino časa preživimo v zaprtih prostorih.

Nekateri onesnaževalci pridejo v zaprte prostore preko odprtih oken. Ostali onesnaževalci pa imajo svoj izvor od znotraj – lahko izvirajo od hišnih živali, pečice, kamina in ostalih naprav.

Onesnaževalci v domu

Čeprav je skoraj nemogoče v celoti izločiti onesnaženost zraka v vašem domu, pa obstaja več proaktivnih ukrepov, ki jih lahko uporabite za uničenje teh onesnaževalcev. Posledično boste ohranili čistejši in bolj zdrav zrak.

Tu je 5 hitrih in enostavnih ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti zraka v vašem domu.

1. Zmanjšajte količino plesni in alergenov

V vašem domu je veliko prostorov, ki so praktično stacionarna gojišča za plesni in alergene, kot je prah. Ostali viri alergenov pa niso stacionarni. Kot primer lahko vzamemo hišne ljubljenčke, ki zbirajo cvetni prah medtem, ko so zunaj. Nato pa doma te alergene širijo iz ene sobe v drugo. Če imate doma koga, ki ima astmo ali alergije na cvetni prah, poskrbite da ne dovolite svojim hišni ljubljenčkom na vaše postelje in blazine. Prav tako jih pogosto skopajte, da zmanjšate njihov prhljaj.

Poleg psov pa imamo še en vir onesnaževalcev, in sicer so to rastline. Čeprav imajo rastline obilico pozitivnih lastnosti in lahko celo pomagajo čistiti zrak, pa moramo vseeno biti pozorni. Če pravilno ne odcedimo njihovih loncev, postanejo gojišče za plesni. Malo plesni je za lončnice normalno, problem nastane, ko jih je preveč in se začne nabirati na površju. Pri rastlinah zato poskrbite, da očistite posodo, sproti odstranjujte odpadlo cvetje in liste, občasno rahljajte zemljo in poskrbite, da jih ne zalivate prepogosto in preveč. Poleg rastlin pa so vir plesni, bakterij in virusov katerakoli vlažna območja v stanovanju.

Spore plesni so zračni alergeni, ki ostanejo prisotni tudi po odstranitvi same plesni. So praškaste snovi, ki se zaradi naravne statične elektrike primejo za preproge, zavese in ostale površine. Spore plesni so slabe za naše zdravje, saj lahko povzročijo kopičenje tekočine v pljučih, ko jih vdihnemo. Enako velja tudi za bakterije in viruse.

Za začetek je pomembno, da se redno čisti žlebove in odtoke. S tem preprečite škodo, ki jo povzroči voda, in nastanek plesni v vaši strehi. Prav tako je potrebno spremljati vlažnost v zraku, še posebej če uporabljate vlažilce. Raven vlažnosti čez 50% lahko povzroči pršice in plesni. Če pozimi uporabljate drva, poskrbite da jih doma hranite samo v majhnih količinah, drugače lahko hitro pride do nastanka plesni.

2. Odpravite kajenje (vsaj v notranjih prostorih)

Čeprav ta objava ni namenjena pregledu negativnih posledic kajenja, pa je vseeno pomembno izpostaviti učinke kajenja v zaprtih prostorih.

Ko kadite doma, katran, nikotin in ostale prisotne kemikalije v tobačnih izdelkih pustijo za sabo sled, ostanek. S časom se te kemikalije močno nakopičijo na vsak del vašega doma, ki je bil izpostavljen tobačnemu dimu. Če ne boste ukrepali, ti škodljivi ostanki ne bodo nikoli izginili sami od sebe. Če vam že uspe odstraniti vonj tobaka, pa to ne bo rešilo težav, saj boste še naprej vdihovali škodljive prej omenjene onesnaževalce. Prav tako pa na tej točki velja še omeniti problem pasivnega kajenja, kajti dim se lahko prenaša med sobami in celo med stanovanjskimi enotami (v kolikor živite v bloku). Odpiranje okna ali povečanje prezračevanja v domu ne varuje pred pasivnim dimom. Če kadite, poskusite to odpraviti vsaj v notranjih prostorih.

3. Preprečite težave z ogrevanjem in prezračevanjem

Peči na drva, kamini, štedilniki in dimniki so viri delcev – plini, žerjavice in materiali na osnovi ogljika, ki zgorijo in oddajajo delce v zrak. Da preprečite kopičenje dima v hiši, potrebujejo te naprave tesno prilegajoča se vrata, dimnike je pa potrebno na letni ravni preveriti za razpoke. Prav tako je treba letno preveriti tudi štedilnik, peči in grelnik vode, če pravilno delujejo njihovi sistemi za dovod/odvod zraka in izpušni sistemi.

Zelo pomembno je, da smo proaktivni z našim prezračevalnim sistemom. Prepričati se moramo, da so prezračevalne odprtine čiste in da lahko zrak prosto teče skozi njih, še posebej v kuhinji. Prav tako je zelo pomemben tlak prezračevalnega sistema. Če so ventilatorji premočni, potegnejo preveč zraka in obrnejo tok plinov, ki jih ustvarja peč, štedilnik in grelnik vode. Prav tako se s tem tudi ovira sposobnost vašega sistema, da odstrani ogljikov monoksid iz vašega doma.

Priporočamo tudi namestitev detektorja ogljikovega monoksida v vaš dom. Do prekomernega sproščanja ogljikovega monoksida prihaja zaradi nepravilnih namestitev, vzdrževanja in delovanja peči, kaminov in grelnikov. Detektor je tako lahko neprecenljivega pomena, če pride do težav s toploto ali pečjo.

4. Preverite izdelke in naprave za gospodinjstvo

Večina proizvodov, kot so čistila, barve, topila in pesticidi sproščajo v zrak škodljive hlape. Barve lahko za seboj pustijo sledi plinov tudi mesece po uporabi. Zato uporabljajte ekološke barve brez VOC spojin.

Formaldehid ali metanal je ena od najpogostejših kemikalij, prisotnih v izdelkih za gospodinjstvo. Metanal nastaja tudi ob razgradnji lepila, stropnih plošč in vlaken preprog. Za večino ljudi formaldehid ne predstavlja problema, saj ga telo zna samo izločiti. Do problema pride pri ljudeh, ki imajo pH vrednost oz. kislost previsoko (od jemanja zdravil, prekomernega uživanja kislih živil,…), ker potem telo absorbira te toksine. Ko obnavljate svoj bivalni prostor (talne obloge, lakiranje, slikanje sten in pohištva,…) zato poskrbite, da v prvih dneh ali celo tednih zelo močno prezračujete prostor in če je le možno, se v tem času izognite bivanju v teh prostorih.

Premislite tudi o uporabi osvežilcev zraka, čistil za WC školjko in ostalih sredstev proti vonjavam. Te lahko zamenjate z naravnimi čistili kot so kis, limonin sok, borova kislina ali pecilni prašek.

5. Izboljšajte kakovost zraka

Eden od najboljših ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu je uporaba čistilcev zraka, ki delujejo tako, da razgradijo onesnaževalce v vašem domu. Zelo učinkoviti čistilniki zraka odstranijo plesen, bakterije, viruse, glivice in hlapne organske spojine. Prav tako čistilci zraka odstranijo neprijetne vonjave iz zraka. Pomembno je tudi izpostaviti, da te naprave pa vseeno ne bodo odstranile onesnaževalcev iz preprog, zaves in sten – te je treba očistiti ločeno.

Mnogo čistilcev zraka uporablja HEPA filtre, ki ujamejo in zbirajo onesnaževalce. Problem pa nastane, ker po nekaj časa uporabe HEPA filtri sami postanejo gojišče bakterij in jih je zato potrebno menjati. Na žalost mnogo uporabnikov pozabi na menjavo filtrov, ali pa jo izvajajo nepravilno. Seveda je pa tu prisoten tudi dodaten stroškovni vidik menjave filtrov.

tehnologija za čiščenje zraka

Ionizator IONEX, ki prav tako spada med čistilce zraka, pa za razliko od klasičnih čistilcev zraka uporablja bolj učinkovito ionsko tehnologijo čiščenja zraka, ki ne uporablja nobenih filtrov:

  • Tehnologija ionizacije zraka – odstrani tudi najmanjše PM delce iz zraka (tudi do velikost 0.01 mikrona), ki jih klasični čistilniki ne morejo (ti lahko samo od velikosti 0.3 mikrona naprej)
  • Patentirana ogljikova ščetka – ne oddaja zdravju škodljivega ozona

Ionizacija namesto zbiranja onesnaževalcev v zrak oddaja zdravju koristne negativne ione, ki imajo dva ugodna učinka – odstranjevanje onesnaževalcev in čiščenje zraka (prah, cvetni prah, plesni, saje,…).

Ne glede na to, kako se odločite očistiti zrak v svojem domu, je bistveno to, da nekaj ukrenete v tej smeri, saj boste le tako ostali zdravi. S temi petimi nasveti lahko hitro bistveno izboljšate kakovost zraka v vašem domu in zagotovite, da boljše dihate.

English

Spletni piškotki

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.