Alergiki, vdihavajte negativne ione, da zmanjšate simptome alergij! Nudimo vam 20% popusta na vse izdelke!

SLOVENSKI IONIZATORJI ZRAKA
14 DNEVNO VRAČILO
2 LETI GARANCIJE
100% VAREN NAKUP
 

Kaj imajo skupnega vesoljska ladja in vaši bivalni prostori ali pisarna? Na žalost je zelo verjeten odgovor slaba kvaliteta zraka. Onesnaževalci zraka v notranjih prostorih so eni izmed petih največjih okoljskih tveganj, ki se tičejo našega zdravja. Stagnirana notranja okolja dopuščajo zbiranje onesnaževalcev v večji količini, kot naj bi jih ljudje smeli vdihavati. Izpostavljenost v teh prostorih za dlje časa ima lahko celo vrsto negativnih učinkov na človeško telo, kar lahko vodi v glavobole, vrtoglavico, slabost in razdraženost kože. Na našo srečo pa je NASA pri svojih vesoljskih plovilih odkrila enostavno rešitev, ki je primerna tudi za vsakega posameznika – uporaba rastlin za čiščenje zraka.

Kako rastline pomagajo pri čiščenju onesnaženega zraka?

Glede na to, da ljudje preživimo okoli 90% dneva znotraj, je kvaliteta zraka izjemno pomembna. Pohištvo, blazine, sintetični gradbeni materiali in razna čistilna sredstva lahko oddajajo celo vrsto strupenih spojih, kot je na primer formaldehid. Med ostale onesnaževalce zraka v zaprtih prostorih pa štejemo tudi cvetni prah, bakterije in pa plesni. Slaba ventilacija v prostorih še bolj dodatno poslabša celotno situacijo.

Na srečo pa imamo tudi dobro novico, in sicer da obstaja zelo lahek in poceni način obvladovanja onesnaženega zraka – rastline. Dodajanje lončnic v sobo dokazano zmanjšuje prisotnost onesnaževalcev zraka.

Kako pa sploh lončnice čistijo zrak? Ko rastline v sebe vnesejo ogljikov dioksid, istočasno iz zraka poberejo tudi nekatere delce. Poleg tega pa pri čiščenju pomagajo tudi določeni mikroorganizmi, povezanimi z rastlinami, ki jih najdemo predvsem v zemlji lončnic. Poleg čiščenja zraka pa rastline pomagajo tudi pri izboljšavi našega splošnega počutja. Kot primer navajamo primer bolnic, ki so v svoje prostore namestile rastline in rezultati so bili občutni – pacienti, ki so bili nameščeni v sobah z rastlinami, so bili bolj pozitivni in imeli znižan krvni pritisk, ter nižje ravni stresa. Prav tako pa nekatere študije nakazujejo tudi na to, da nas rastline »naredijo pametnejše« preko povišanja zbranosti in znižanja mentalne utrujenost.

Primerne rastline za čiščenje zraka v bivalnih prostorih

Na prvi pogled imamo morda predsodke glede vključevanja rastlin v naše bivalne prostore. Velikokrat se nam v ospredju misli pojavi zaskrbljenost glede oskrbe teh rastlin, vendar pa imamo srečo – dejansko je oskrba večine rastlin zelo enostavna. Šli bomo celo korak dlje in rekli, da bi se pri večini morali kar dobro potruditi, če bi jih hoteli ubiti. V nadaljevanju smo tako pripravili seznam šestih skoraj neuničljivih rastlin, ki vam bodo pomagale pri čiščenje zraka doma. Vsaka od njih ima svoje priljubljene pogoje glede toplote, vode in sonca, kar pa bomo tudi mi vključili v tem članku.

Krizantema

Po raziskavah NASE je to zmagovalec med rastlinskimi čistilci zraka, saj odstranjuje amoniak, benzen, formaldehid in benzen iz zraka. Je zelo priljubljena in poceni, možno jo je tudi presaditi zunaj, ko konča s cvetenjem. Njena zemlja mora redno biti vlažna. Obožujejo veliko sonca. Zalivamo jih zmerno oziroma 1x na teden.

Čopasta Zelenčica

Ena izmed najlažjih lončnic za oskrbo iz tega seznama. Zelo primerna za začetnike in ljudi, ki radi pozabljajo stvari. Obožuje močno in posredno sončno svetlobo, ne potrebuje pa veliko toplote (karkoli nad 5 stopinj celzija) ali vlage. V času najvišje rasti jo tudi največ zalivamo, v sredini leta pa jo je dobro tudi enkrat tedensko gnojiti. Iz zraka odstranjuje formaldehid in ksilen.

Zmajevka

Poznamo več kot 40 različnih vrst zmajevk torej ni težko najti primerne za naš dom ali pisarno. Gre za navadne listavce z dolgimi in širokimi listi, pogosto popestreni z rdečimi, belimi ali kremnati linijami. Najbolje jih je postaviti v prostor, kjer imamo dovolj osvetlitve in tempteraturo nad 13 stopinj celzija. Za prst moramo poskrbeti, da je vedno enakomerno vlažna. Lastniki hišnih živali pa naj se vseeno raje stran držijo od zmajevk, saj so toksične ozrioma strupene za mačke in pse. Odstranjuje benzen, formaldehid, trikloretilen in ksilen.

Spatifil

So relativno majhne glede na večino ostalih rastlin iz tega seznama, vendar pa imajo vseeno presenetljivo velike sposobnosti čiščenja zraka. Lahke za vzdrževanje, cvetijo večino poletja. Edino bodite pozorni, da to cvetenje pomeni dodajanje vonja in cvetnega prahu v zraku. Če ste torej podvrženi senenemu nahodu, potem morda ni najboljša ideja, da jih imate doma preveč. Rade imajo senco in vlažno zemljo (pazite, da ne zalivate preveč). Ustrezajo ji sobne temperature (nad 20 stopinj optimalno) in gnojenje 2x tedensko. Potrebno redno zalivanje. Odstranjuje amonijak, benzen, formaldehid in trikloretilen.

Zelena praprot

Ena najbolj znanih rastlin iz tega seznama, ki ima svetlo zelene ali temno zelene liste. Obožuje hladnejše prostore z visoko stopnjo vlažnosti in posredno svetlobo. Najbolje se odzivajo pri temperaturi med 15 in 24 stopinj Celzija. So dokaj enostavne za oskrbo, ampak rabijo ostati vlažne. Dnevno je treba pregledovati ali potrebujejo vodo (zalivamo pa načeloma 2-3x na teden), enkrat na mesec je pa dobro, če jih pošteno namočimo. Odstranjuje formaldehid in ksilen.

Taščin jezik

Ena izmed najbolj težkih lončnic za ubiti, z debelimi in mesnatimi zelenimi listi (včasih z rumeno obrobo). Preferira suhe prostore, malo sonca in samo občasno jo je potrebno zaliti – priporočamo 2x na teden. Držite jo v prostorih nad 13 stopinj, saj karkoli pod to mejo ne prenese. Odstranjuje benzen, formaldehid, ksilen, trikloretilen.

Ionizator zraka kot nadomestilo in nadgradnja uporabe rastlin

Včasih se zgodi, da res nimamo časa za oskrbo rastlin, imamo alergije na cvetni prah, ali pa imamo hišne ljubljenčke, ki niso združljivi z lončnicami ki jih hočemo. V tem primeru je ionizator zraka odlična rešitev – ne samo da odstranjuje tudi najmanjše mikrometrske škodljive delce (ki jih rastline in ostali čistilci zraka ne morejo), rešuje nas tudi od alergij, cvetnega prahu, astme visokega krvnega tlaka in nam splošno izboljša počutje. Več o njegovi uporabi in koristih si lahko preberete na tej povezavi.

sl_SISlovenščina